Organisatie fokprogramma voor blindengeleidehonden (4 foto's)

9 januari 2018


De UGent en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw slaan de handen in elkaar om een fokprogramma voor blindengeleidehonden te optimaliseren.


Het profiel als blindengeleidehond vraagt zeer specifieke gedragsmatige eigenschappen. Medisch is een blindengeleidehond te vergelijken met een topatleet. Na maanden screening blijkt doorgaans ongeveer de helft …

... Meer lezen...


De UGent en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw slaan de handen in elkaar om een fokprogramma voor blindengeleidehonden te optimaliseren.


Het profiel als blindengeleidehond vraagt zeer specifieke gedragsmatige eigenschappen. Medisch is een blindengeleidehond te vergelijken met een topatleet. Na maanden screening blijkt doorgaans ongeveer de helft van de pups in het huidige fokprogramma niet geschikt om te functioneren als blindengeleidehond. Om dit uitvalpercentage drastisch te verminderen zal het Centrum samen met de UGent zijn foklijnen verbeteren. Op basis van persoonlijkheidstesten en DNA-technologie zullen pups al vanaf de leeftijd van 6 weken kunnen geselecteerd worden als blindengeleidehond.


De coördinatie van het fokprogramma is in handen van de onderzoeksgroep Toegepaste dierlijke genetica, onder leiding van prof. Frank Coopman (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen). De vakgroep Orthopedie (faculteit Diergeneeskunde), vertegenwoordigd door prof. Geert Verhoeven, zal helpen bij het verzamelen van de medische gegevens. De statistische analyse van de verzamelde data en interpretatie van de analyseresultaten zal gebeuren door de vakgroep Voeding, genetica en ethologie (faculteit Diergeneeskunde), vertegenwoordigd door prof. Luc Duchateau.

Minder lezen...